Babcine klopsiki w sosie koperkowym

Klopsiki zrobione z babcią, przy okazji uczenia jej obsługi nowego malaksera. Wyszły genialnie. Były niesamowicie delikatne. Zapewne za sprawą mocno rozdrobnionego mięsa i dużej ilości bułki.

  • 500 g mięsa drobiowego (z kurczaka lub indyka)
  • 1 cebula
  • 3/4 szklanki mleka
  • 1/2 szklanki bułki tartej
  • 2 jajka
  • 50 g masła
  • 250 ml mleka
  • 250 ml rosołu
  • 2 pęczki świeżego koperku
  • sól, pieprz, przyprawa typu Vegeta lub Przyprawa w mini kostkach Koperek Knorr

Rozdrobnij mięso w malakserze. Podgrzej mleko i wymieszaj z bułką tartą, tak by powstała dość zwarta masa. Połącz z mięsem, drobno posiekaną cebulą i jajkami. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Uformuj (najlepiej łyżką bo konsystencja jest mało zwarta) 6-8 klopsików. Wykładaj do gotującego się rosołu warzywnego lub drobiowego (może być z kostki). Zmniejsz ogień i gotuj ok. 10 min.

W międzyczasie w średniej wielkości rondlu rozpuść masło. Dodaj mąką i dokładnie wymieszaj, aby nie powstały grudki. Następnie wlej mleko, cały czas mieszając. Dodaj rosół lub wywar z gotujących się klopsików do uzyskania optymalnej konsystencji sosu. Przypraw solą, białym pieprzem i w razie potrzeby przyprawą typu Vegeta. Dodaj posiekany koperek. Tak przygotowanym sosem polej klopsiki, które możesz podać z ziemniakami lub ryżem.

Odpowiedz

Twój adres mailowy nie bedzie opublikowany.

Możesz użyć języka HTML w postaci takich tagów i atrybutów: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*