Zapiekana kasza jaglana w wersji na słodko. To już ostatni przepis z książki „Dieta dla serca”. Oczywiście truskawki można zastąpić dowolnymi innymi owocami, owocami suszonymi (np. morelami) lub konfiturą.
Polecam też zapiekaną jaglankę z jagodami i budyniem.
- 1/2 szklanki kaszy jaglanej
- 2 i 1/2 szklanki mleka 0.5%
- 1 łyżeczka miodu
- 2 łyżeczki margaryny Optima Cardio
- 1 łyżka owoców goji
- 8 truskawek
Podpraż kaszę jaglaną w garnku o grubym dnie i nieprzywieralnej powłoce do uzyskania orzechowego aromatu. Zalej 1 i 1/2 szklanki mleka. Dodaj miód i gotuj pod przykryciem ok. 15 minut. Ostaw na kolejne 15 minut by kasza wchłonęła resztę płynu. Następnie wmieszaj margarynę Optima Cardio.
Umieść kaszę w dwóch małych naczyniach żaroodpornych. Dodaj owoce goji i truskawki pokrojone na niewielkie kawałki. Zalej pozostałym mlekiem. Całość zapiekaj pod przykryciem (np. z folii aluminiowej), ok. 20-30 minut w temperaturze 180°C.
ale mi teraz zrobiłas apetyt na truskawki 😉
bardzo fajny pomysł na kaszę na słodko
Wygląda pysznie i pewnie tak samo smakuje. Ten przepis to dla mnie pozycja obowiązkowa na najbliższe dni.
Polecam!