Lekki i bardzo smaczny kurczak upieczony dosłownie w kilka chwil w mikrofalówce. Nadaje się zarówno na obiad, jak i na zimno, do kanapki. Odsłon może mieć bardzo wiele. To jakich użyjesz przypraw i warzyw zależy tylko do Ciebie.
- 1 filet z piersi z kurczaka
- 1/3 małej cukinii
- 1/2 łyżeczki mielonej słodkiej papryki
- 1/2 łyżeczki soli czosnkowej
- 1/3 łyżeczki pieprzu ziołowego
- 1 łyżeczka majeranku
- 2 łyżki pestek dyni i słonecznika
Pierś z kurczaka umyj i oczyść z błon. Rozdrobnij w maszynce do mielenia mięsa lub robocie kuchennym (funkcja siekanie). Dodaj startą na grubych oczkach cukinię, przyprawy oraz pestki. Bardzo dokładnie wymieszaj wszystkie składniki, najlepiej ręką. Powstałą masę przełóż do pojemnika nadającego się do mikrofalowania – u mnie do zielonego pojemnika silikonowego Jana Niezbędnego 800 ml. Zamknij pudełko, pozostawiając uchylony kolorowy wentylek. Wstaw do kuchenki mikrofalowej i mikrofaluj na najwyższej mocy ok. 7 minut. Podawaj pasztet do kanapki lub obiadu, np. z ryżem lub ziemniakami i ulubioną surówką.
Uwaga! Czas gotowania w kuchence mikrofalowej mocno zależy od jej modelu, dlatego traktuj podane czasy orientacyjnie.
Bardzo mnie kusi taki pasztet… Wygląda pysznie a przygotowanie w mikrofali bardzo mnie interesuje! Pozdrawiam
Wygląda świetnie, szkoda, że nie mam mikrofali 🙁