Racuchy z białą herbatą, figami i gruszką

Klasyczne racuszki do których stworzenia zainspirowała mnie gruszkowo-figowa herbata. Połączenie smaków wydało mi się ciekawe i godne wypróbowania. Do samego ciasta dodałam napar z białej herbaty, który nie był zbyt mocno wyczuwalny (może warto wypróbować wersję z Earl Grey’em?). Niemniej placuszki smakowały znakomicie.

  • 2 torebki herbaty Irving Fig & Pear White
  • 1/2 szklanki jogurtu naturalnego
  • 1 szklanka mąki
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki cukru
  • 100 g suszonych fig (mona zastępić rodzynkami)
  • 2 gruszki
  • cukier puder do posypania

Zaparz dwie torebki herbaty w 1/2 szklanki wody. Przestudź. Dodaj jogurt, mąkę, proszek do pieczenia, cukier oraz suszone owoce. Wmieszaj pokrojone w niewielką kostkę gruszki. Usmaż placuszki na złoty kolor i podawaj posypane cukrem pudrem.

Zobacz również:

https://wkrainiesmaku.pl/22126/czerwona-herbata-dlaczego-warto-ja-pic/

 

Polecam też:

https://wkrainiesmaku.pl/22029/zielona-czy-czarna-ktora-herbate-wybrac/

Odpowiedz

Twój adres mailowy nie bedzie opublikowany.

Możesz użyć języka HTML w postaci takich tagów i atrybutów: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*