Klasyczne racuszki do których stworzenia zainspirowała mnie gruszkowo-figowa herbata. Połączenie smaków wydało mi się ciekawe i godne wypróbowania. Do samego ciasta dodałam napar z białej herbaty, który nie był zbyt mocno wyczuwalny (może warto wypróbować wersję z Earl Grey’em?). Niemniej placuszki smakowały znakomicie.
- 2 torebki herbaty Irving Fig & Pear White
- 1/2 szklanki jogurtu naturalnego
- 1 szklanka mąki
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżki cukru
- 100 g suszonych fig (mona zastępić rodzynkami)
- 2 gruszki
- cukier puder do posypania
Zaparz dwie torebki herbaty w 1/2 szklanki wody. Przestudź. Dodaj jogurt, mąkę, proszek do pieczenia, cukier oraz suszone owoce. Wmieszaj pokrojone w niewielką kostkę gruszki. Usmaż placuszki na złoty kolor i podawaj posypane cukrem pudrem.
Zobacz również:
https://wkrainiesmaku.pl/22126/czerwona-herbata-dlaczego-warto-ja-pic/
https://wkrainiesmaku.pl/22029/zielona-czy-czarna-ktora-herbate-wybrac/