Sables – francuskie ciasteczka na bazie pâte sablée, czyli najbardziej maślanego z kruchych ciast. Tradycyjnie aromatyzowane wanilią. Ja prócz wanilii dodałam jeszcze Earl Grey’a. Można go jednak z powodzeniem zastąpić każdą inną ciekawą herbatką.
Uwaga! Ciastka są bardzo słodkie i intensywne w smaku.
- 250 g mąki
- szczypta soli
- 6 torebek herbaty Earl Grey
- 200 g miękkiego masła
- 100 g cukru pudru
- 1 cukier waniliowy (32 g)
- 1/2 łyżeczka olejku waniliowego*
W niewielkiej misce wymieszaj mąkę z solą i herbatą, wysypaną z torebek. Masło utrzyj z cukrem na jasny puch. Dodaj olejek oraz mąkę. Uformuj dwa walce z ciasta (najlepiej rękami), zwiń w folię spożywczą lub aluminiową i umieść w lodówce na co najmniej godzinę. Następnie pokrój walce nożem na talarki. Ułóż ciasteczka na blasze i piecz ok. 12 min w nagrzanym do 180 st. C. piekarniku.
* Waniliowo-herbaciany aromat ciasteczek można łatwo zmienić dodając np. skórkę cytrynową lub pomarańczową, wodę pomarańczową, wodę różaną, przyprawy korzenne, kakao, itp.
Kasiu, przepis po prostu genialny!! ciasteczka zrobiły furorę na naszym babskim wieczorku <3 W mieszkanku pachniało tak, że goście już od wejścia dopytywali się o przepis 😀
Super. Cieszę się ogromnie! A masz może zdjęcie?
Jezeli dodajemy wodę różaną to ile ml ?
Do smaku 😉 Myślę, że łyżeczka wystarczy.
Dziękuję.