Dziś kilka słów na temat mojej nowej kuchennej perełki, którą sprezentował mi niedawno sklep egustus.pl. Mowa o patelni Szafir marki WOLL Cookware, która okazała się… REWELACYJNA! Co by nie mówić, dobra patelnia to prawdziwy skarb. Ta którą przedstawiam to dokładnie ta: http://www.egustus.pl/woll-szafir-indukcja/274-patelnia-wysoka-24-cm-indukcja.html – wysoka, o średnicy 24 cm.
Wygląd
Patelnia Szafir firmy WOLL zdecydowanie została stworzona nie tylko po to, by dobrze sprawdzać się w kuchni, ale także by cieszyć oko. Od razu widać, że to porządne naczynie wysokiej jakości, które służyć będzie długie lata (mam nadzieję). Jak najbardziej można w nim serwować dania podczas domowych przyjęć – pięknie prezentuje się bowiem na stole.
Funkcjonalność
Marka WOLL Cookware zadbała o to by praca z patelnią Szafir była czystą przyjemnością. Dzięki szafirowej powłoce nic do niej nie przywiera, czyli… można smażyć bez tłuszczu! Oczywiście przetestowałam to w pierwszej kolejności, na klasycznych naleśnikach. Przewracały się bezproblemowo, mimo braku oleju. Polecam! Naprawdę da się przyrządzać potrawy bez zbędnych kalorii.
Ta receptura na pewno działa:
- 1 szklanka maślanki lub kefiru
- 1/2 szklanki wody
- 1 jajko
- 1 szklanka mąki
- szczypta soli
- 1/2 łyżeczki sody
Dodatkową zaletą powierzchni typu „non-stick” jest łatwość czyszczenia. Patelnię wystarczy tylko lekko przetrzeć i już jest ok. Spokojnie można zapomnieć o czymś takim jak szorowanie. Nie ma również problemu by wstawić patelnię do zmywarki.
Kolejne cechy, który podnoszą funkcjonalność patelni Szafir to:
– masywność i grube dno – dzięki temu patelnia lepiej przewodzi ciepło, przez co potrawy są bardziej równomiernie dogrzane
– pokrywa z hartowanego szkła w komplecie – super do dań duszonych
– odporność całego garnka i pokrywy na temperaturę (do 250°C), co daje możliwość wstawienia patelni do piekarnika. To naprawdę się przydaje, np. do zrobienia omletu hiszpańskiego (tortilla de patatas) czy klasycznego chleba kukurydzianego (skillet cornbread).
Atrybuty dodatkowe
Ponieważ moja wersja patelni to wersja „wysoka”, zakres jej wykorzystania jest bardzo szeroki.
Najważniejsze z zastosowań na jakie pozwala mi patelnia Szafir, a których nie umożliwiała mi wcześniejsza (płytsza) patelnia to:
– przygotowywanie farszów i większych ilości sosów (np. conchiglioni z kurczakiem i zielonymi warzywami) – wcześniej podsmażałam mięso na patelni, a potem przerzucałam do garnka, bo nie zmieściłyby się inaczej warzywa
– przygotowywanie warzyw na patelnię (z mrożonki) w różnej postaci, w większej ilości
– odgrzewanie dania z patelni w piekarniku
Podsumowując – patelnia Szafir marki WOLL to bardzo uniwersalne naczynie, które nadaje się na każdy typ kuchenki i które sprawi radość każdemu kucharzowi ceniącemu sobie komfort pracy. Osoby, które lubią elegancki, nowoczesny design także będą całkowicie usatysfakcjonowane. Gorąco polecam taką patelnię na prezent – obdarowany na pewno będzie z niej korzystał, nawet jeśli ma już w szafie kilka innych patelni.
Już chyba wiem jaki prezent sobie zrobię na zbliżające się imieniny 🙂 dzięki za recenzję.
fajna patelnia i dobra opcja że można do piekarnika władać
Tak, to jest super opcja. Szczególnie do burgerów się u nas sprawdza.
Sama jej używam i jestem zachwycona!:)
http://www.make-it-healthier.blogspot.com
a dokładniej używam WOLL Szafir patelnia niska 🙂