1-10 kwietnia to doskonały czas dla koneserów dobrego jedzenia. Mamy bowiem Restaurant Week, czyli super okazję by zjeść trzydaniowy obiad w wybranej restauracji w wyjątkowo dobrej cenie – dokładnie 39 zł niezależnie od miejsca. Lista uczestniczących w festiwalu restauracji znajduje się tutaj:
https://restaurantweek.pl/wyszukiwarka/poznan/
My wybraliśmy się wczoraj do restauracji Dąbrowskiego 42.
Festiwalowe menu wyglądało tam następująco:
Przystawka
- krem marchewkowo – imbirowy z oliwą pomarańczową i czarnym sezamem
Idealna propozycja dla miłośników niecodziennych, rozgrzewających zup.
- hummus z grillowaną pitą
Podano nam 3 hummusy – paprykowy, z suszonymi pomidorami i z oliwkami. Wszystkie były super, ale najbardziej przypadła nam do gustu trzecia propozycja. Co mnie wybitnie zdziwiło bo nie przepadam za oliwkami. A jednak… muszę przyznać, że zjadłam je ze smakiem 🙂
- carpaccio z pieczonych buraków z kozim serem na rukoli
Danie główne
- filet z kurczaka nadziewany serem feta i suszonymi pomidorami ze szpinakiem na puree z batatów
- sola smażona na maśle z sosem cytrynowo-miętowym, kaszą pęczak i zielonymi szparagami
Bardzo fajny pomysł na kaszę ze wspaniałą, mało popularną rybką. Szczególnie przypadnie do gustu amatorom maślanych smaków. A dodatek szparagów przypomina, że już wiosna 🙂
- tagliatelle z polędwiczką wieprzową i boczniakami w sosie serowym
Bardzo smaczne klasyczne połączenie grzybów, mięsa i sosu serowo-śmietanowego 🙂
Deser
- tradycyjne włoskie tiramisu
Tu też klasyka – chyba nie sposób nie lubić tiramisu? Osobiście urzekł mnie sposób podania deseru. Zrobić podobny można stosunkowo łatwo w domu. Ale tak ułożyć w szklaneczce już nie jest tak prosto.
- panna cotta z sosem z owoców leśnych
- tarta cytrynowa
Zaskoczyło mnie, że to tarta nie na kruchym cieście, ale takim jakby wilgotnym biszkopcie. Masa była bardzo miękka, kremowa, rozpływająca się w ustach.