Risengrynsgrøt

Ponieważ zakupiony do risotto Arborio tak dobrze się ostatnio gotował, pomyślałam sobie, że mógłby z niego wyjść Risengrynsgrøt (w Norwegii stosuje się do tego specjalny ryż), czyli norweski pudding ryżowy (rice porridge) podawany z masłem i cukrem cynamonowym, szczególnie w okresie Bożego Narodzenia. W Trondheim serwowała go SiT cafe, zawsze w piątek od 12.00. Próbowałam go z Lucy pod koniec naszego pobytu. Oczywiście lunch bardzo nam smakował, aczkolwiek nie byłyśmy pod szczególnie wielkim wrażeniem jego oryginalności bo to taki zwykły ryż na mleku.

Do przygotowania Risengrynsgrøt z Arborio posłużyła mi dzisiaj za wzór norweska receptura znaleziona na stronie TINE. Podaje ona proporcje ryż:woda:mleko jak 1:2:5. Mój ryż wchłonął jednak nieco mniej tego ostatniego.

  • 1 filiżanka ryżu Arborio
  • sól
  • 2 filiżanki wody
  • 3-4 filiżanki mleka
  • cukier cynamonowy

Dodaj ryż do gotującej się wody. Gdy cała się wchłonie dodawaj porcjami mleko, do miękkości ryżu. Najlepiej gotować pod przykryciem by nie powstał korzuch. Można podawać od razu (z cynamonowym cukrem). Można też umieścić garnek na kilka godzin w piekarniku rozgrzanym do 30 stopni lub w pierzynach. Wtedy nie trzeba ryżu gotować na zupełnie miękko i nie ma obawy, że się przypali.

Odpowiedz

Twój adres mailowy nie bedzie opublikowany.

Możesz użyć języka HTML w postaci takich tagów i atrybutów: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*