Nasza wariacja na temat klasycznego włoskiego makaronu – spaghetti carbonara. Sos nie ma jajek jak jego pierwowzór, więc nie ma możliwości zrobienia przez przypadek jajecznicy. Polecam szczególnie początkującym kucharzom oraz tym, którzy lubią zjeść coś smacznego, nie spędzając zbyt wiele czasu w kuchni.
Do sosu można dodać groszek i/lub zastąpić boczek długodojrzewającą szynką, jak tutaj.
- 200 g makaronu tagliatelle
- 100 g chudego boczku w plastrach
- 200 ml śmietanki 18%
- 1/2 ząbka czosnku
- 1-3 łyżki tartego parmezanu
- 1 pęczek natki pietruszki
- świeżo mielony pieprz
Makaron ugotuj na al dente zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
Plastry boczku pokrój poprzecznie na paseczki i podsmaż na suchej patelni. Dodaj śmietankę i zmniejsz ogień. Duś do odparowania większości płynu. Po koniec gotowania wmieszaj przeciśnięty przez praskę czosnek.
Połącz sos z makaronem, dorzucając parmezan i natkę pietruszki oraz świeżo mielony pieprz.