Mimo, że święta naprawdę tuż tuż, u mnie w tym roku niemal brak przygotowań. Ale tylko w sensie stricte kulinarnym. Nasz nowy dom jest już prawie gotowy, więc w ostatnim czasie temat końcowych szlifów, zakupu wyposażenia i przeprowadzki to temat numer 1. W środę ujrzałam swoją nową ogromną kuchnię! Już niedługo się nią pochwalę na blogu:) Dziś natomiast przedstawiam pomysł na świąteczną. zdrową rybę. Do wpisu zainspirowała mnie marka Optima, która jest ambasadorem zdrowych wyborów Polaków. Mieliście okazję już o tym słyszeć również na blogu – gdy współtworzyłam książkę kucharską Optimy Cardio wraz z Polskim Towarzystwem Dietetyki (pamiętacie wpis: Premiera książki „Dieta dla serca”?). Teraz Optima pragnie pomagać Polakom w dokonywaniu zdrowszych wyborów podczas świąt. Ja również jestem zwolennikiem lekkich świąt – kilka moich pomysłów jak „odchudzić” święta znajdziecie m.in. w tym wpisie. Z kolei na stronie OptymalneWybory.pl znajdziecie mnóstwo konkretnych przepisów na dania świąteczne w wersji light. W tym mój dzisiejszy.
Produkty Optima idealnie wpisują się w ideę zdrowego odżywiania. W portfolio marki Optima znajdują się margaryny wzbogacanie w substancje posiadające udowodnione działanie prozdrowotne – m.in. sterole roślinne (Omega Cardio), kwas DHA (Optima DHA) oraz margaryna naturalnie zawierająca wielonienasycone kwasy tłuszczowe z rodziny omega 3 (Optima Omega 3). które wspierają zdrowe serce i wiele funkcji organizmu.
Warto zwrócić uwagę, że informacje na opakowaniu, wskazujące na ich prozdrowotny charakter to tzw. oświadczenia zdrowotne – zatwierdzone przez Komisję Europejską treści opisujące szczególne właściwości pewnych składników żywności. To nie treści marketingowe!
Dlatego produkty tego rodzaju warto włączać do diety. Można używać je nie tylko do kanapek, ale także do dań ciepłych, zapiekanek, farszów, ziemniaków, sosów, mięs i wypieków.
Ja przygotowałam na bazie Optimy Omega 3 kruszonkę na łososia – takie danie to prawdziwa bomba omega 3 bo łosoś również zawiera sporo tych kwasów tłuszczowych. Nic nie stoi na przeszkodzie by podobną kruszonkę przygotować do fileta z karpia lub innej ryby. Warto też „pobawić” się z przyprawami.
filet z dowolnej ryby, np. łososia lub karpia
sól do smaku (jeśli naprawdę potrzebujesz – im mniej soli w diecie tym lepiej)
2. Rozetrzyj margarynę z bułką tartą i natką pietruszki – tak by powstała kruszonka. Możesz też dodać inne ulubione zioła – świeże lub suszone.
3. Rozłóż kruszonkę na filecie z ryby.
4. Piecz w średnio rozgrzanym piekarniku (ok. 180 st.C), ok. 20-30 minut w zależności od grubości płata ryby.
5. Podawaj z ziemniakami, kaszą lub risotto (pęczotto) oraz dowolnymi warzywami. W wersji wigilijnej możesz podać z pierogami z kapustą i grzybami. I koniecznie z warzywami! Np. pieczonymi lub lekką surówką. Od święta też jedzmy lekkie i zdrowe surówki!