Wino to trunek o szczególnym smaku, ale również szczególnych wymaganiach. By w pełni cieszyć się jego walorami, należy wiedzieć w jaki sposób go przechowywać – zarówno w domu jak i lokalu gastronomicznym. Nawet wysokiej jakości, drogie wino można łatwo „popsuć” umieszczając je w niewłaściwym miejscu. Jak zatem należy przechowywać wino by nie tylko nie straciło swoich właściwości, ale także dobrze dojrzało?
By prawidłowo przechowywać wino, wcale nie trzeba budować specjalnej piwniczki! Wystarczy wiedzieć w jakich warunkach napój ten czuje się najlepiej i po prostu stworzyć takie warunki – w domu lub w restauracji. Najważniejsze parametry jakie należy kontrolować to temperatura, dostęp światła, wilgotność powietrza i pozycja butelki.
Temperatura
Każde wino potrzebuje nieco innej temperatury, ale nigdy nie powinna ona przekraczać 20°C.
Optymalne zakresy temperatur chłodzenia wina to:
- wino czerwone: 15-18°C
- wino białe wytrawne: 10-15°C
- wino różowe: 9-10°C
- wino musujące: 6-9°C
Zbyt wysoka lub zbyt niska temperatura powoduje zmiany w smaku i aromacie oraz wpływa negatywnie na dojrzewanie. Objawem przegrzania może być ciemnienie, mętnienie lub pojawienie się obcego posmaku. Bardzo istotne jest także by nie dopuścić do nagłych i gwałtownych zmian temperatury wina. Oznacza to np. że kupując wino latem, należy przewozić je w torbie termicznej lub lodówce turystycznej.
Ponieważ w domu czy pomieszczeniu restauracyjnym panuje temperatura wyższa niż 18°C, wino najlepiej składować w piwnicy (o ile nie jest zbyt zimna!), komórce lokatorskiej, spiżarni bądź innym pomieszczeniu o odpowiedniej dla danego wina temperaturze. Jeszcze lepszym rozwiązaniem jest zakup profesjonalnej chłodziarki do wina. Istnieje wiele rodzajów tego urządzenia – można wbudować je w meble kuchenne lub nabyć winiarkę wolnostojącą. O ile w mieszkaniu to pewnego rodzaju zbytek, w dobrej restauracji to tzw. „must have”. Specjalna chłodziarka umożliwia precyzyjne kontrolowanie temperatury – i to nie tylko jednej temperatury. Istnieją winiarki ze strefami temperatur (można zobaczyć takie na stronie: www.sas24.pl)!
Światło
Każde wino powinno być przechowywane w co najmniej zacienionym miejscu, a najlepiej po prostu w ciemnym miejscu. To dlatego wino pakowane jest w butelki z ciemnego szkła! Nie jest to jednak wystarczające dla ochrony walorów smakowych wina. Starajmy się zatem trzymać je z dala od światła. Światło prowadzi do powstawania w winie nieprzyjemnych związków siarki oraz niepożądanych zmian barwy.
Wilgotność powietrza
Kolejny parametr ważny dla jakości wina to wilgotność powietrza. Optymalna wynosi ok. 70%. W pomieszczeniu zbyt suchym będziemy obserwować wysychanie korka i jego kurczenie, co skutkuje dostaniem się powietrza do środka butelki. Szkodliwość tego czynnika jest oczywista. Pod wpływem powietrza alkohol utlenia się do kwasu octowego. W pomieszczeniu o wysokiej wilgotności problemem może być natomiast nadmierne pęcznienie korka, a nawet jego pleśnienie.
Pozycja butelki
Na pewno każdy widział jak przechowuje się wino w sklepach, piwniczkach czy restauracjach – zawsze w pozycji leżącej, często na specjalnych stojakach. Chodzi o to by korek miał stały kontakt z płynem. Dzięki temu nie wyschnie, co zapobiegnie przedostaniu się do wina powietrza i konsekwencji z tym związanych.
Wskazówki dodatkowe
Chcąc delektować się najlepszym możliwym bukietem smakowym win przeznaczonych do dłuższego leżakowania pamiętajmy także by:
– dać winu spokój, tj. umieścić je w miejscu gdzie nie będzie narażone na wstrząsy lub wibracje
– w pomieszczeniu z winem nie przechowywać produktów o intensywnych zapachach, takich jak kiszona kapusta, czosnek itp.
Utrzymanie wina w warunkach optymalnych może wydawać się trudnym zadaniem. I niestety takie jest ponieważ „naturalne” warunki otoczenia rzadko sprzyjają zachowaniu najwyższej jakości win i wykorzystaniu ich potencjału do dojrzewania. Nam się akurat „udało” ponieważ mamy przy mieszkaniu komórkę w której jest 18°C (czerwone wina bo takie lubimy najbardziej). Ale obserwuję, że znajomi-koneserzy wina (bez komórek lokatorskich) oraz profesjonalne lokale gastronomiczne przechowują wino w chłodziarkach. Dobre winiarki nie tylko utrzymują stałą temperaturę, ale także mogą chronić przed dostępem światła, wilgocią, obcymi zapachami czy wstrząsami, czyli niejako robią wszystko za nas.