Włoski chleb na zakwasie

Biały chleb na żytnim zakwasie, z dodatkiem gotowej przyprawy do chleba włoskiego Kamis. Zrobiłam z niego m.in. bruschetty z serem bułgarskim oraz bruschetty z łososiem i serem pleśniowym. Technicznie wypiek był idealny – dobrze wyrośnięty, miękki, lekki, o odpowiedniej porowatości, itd. Niestety, aromat czarnuszki i rozmarynu wyraźnie mi przeszkadzał. Jest to jednak moje subiektywne odczucie. Po prostu ich nie lubię. Sam chleb na pewno kiedyś powtórzę. Dodam jednak inne przyprawy, może np. Fit-up z suszonymi pomidorami. Mieszanka ta sprawdziła się już kiedyś w kompozycji z makaronem.

  • 1/2 szklanki zakwasu
  • 1/2 szklanki mąki żytniej razowej (2000)
  • 1/2 szklanki ciepłej wody
  • 500 g mąki pszennej 650
  • 1/2 opakowania przyprawy do chleba włoskiego Kamis (takiej)*
  • 1.5 łyżeczki soli
  • 1.5 szklanki ciepłej wody
  • 10 g drożdży
  • 1 łyżeczka cukru

Wymieszaj zakwas z mąką żytnią i wodą. Odstaw na ok. 8-12h. Dodaj mąkę pszenną, sól oraz drożdże rozrobione w ciepłej wodzie z łyżeczką cukru. Wymieszaj i odstaw na ok. 1h. Wyrośnięte ciasto obsyp dodatkową mąką, uformuj okrągły bochenek i umieść na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Odstaw do wyrośnięcia na co najmniej 1h (u mnie wyszły 3h). Piecz ok. 30-40 min w nagrzanym do 180 st. C. piekarniku.

* W skład mieszanki wchodzą: pomidory, czosnek, bazylia, czarnuszka, rozmaryn i tymianek.

Odpowiedz

Twój adres mailowy nie bedzie opublikowany.

Możesz użyć języka HTML w postaci takich tagów i atrybutów: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*