Ta jogurtowa bułeczka otrębowa to delikatna modyfikacja chlebków Dukana, które robiłam już jakiś czas temu. Wszystkie tego rodzaju wynalazki wychodzą podobnie, bez względu na to czy użyje się twarożek, serek wiejski czy jogurt. Na tej stronie można znajeźć filmik pokazujący jak je przyrządzić.
- 1 jajko
- 3 łyżki otrąb
- 2 łyżki jogurtu naturalnego
- szczypta soli
- 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
- opcjonalnie: jakiekolwiek dodatki: słodzik, cynamon, zioła i przyprawy, rodzynki, orzechy, słonecznik, prażona cebulka, itp.
Wymieszaj wszystkie składniki. Przełóż do małej miseczki i mikrofaluj ok. 3-3,5 min. Przekrój po wystudzeniu i serwuj jak regularne bułeczki.
Wersja czekoladowa:
- 1 jajko
- 2 łyżki otrąb pszennych
- 1 łyżki otrąb owsianych
- 1 łyżka serka waniliowego (lub naturalnego homogenizowanego)
- szczypta soli
- 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka kakao
- 1-2 łyżeczki cukru lub słodzik
- (olejek pomarańczowy)
- serek homogenizowany, Almette lub jakikolwiek kremowy, konfitury, powidła, olejek do ciasta, cukier waniliowy, przyprawy korzenne, masa krówkowa, krem czekoladowy/toffi, owoce, etc.
[…] W Krainie Smaku O mnieRSS 22/06/2011Pizzerinka otrębowaw kategorii:Przekąskietykiety:fetaotrębytuńczykDrukujBardzo szybkie, bardzo proste i bardzo zdrowe Wytrawna wersja słodkiej bułeczki otrębowej. […]