Sałatka na którą przepis przyniosła skądś Mama – bardzo nam wszystkim zasmakowała i od czasu do czasu pojawiała się na naszym stole. Zwykle przy okazji imienin lub innych przyjęć, ponieważ trudno zrobić jej mało.
- 500 g piersi z kurczaka, usmażonych z przyprawą gyros*
- 1 cebula
- 6 ogórków konserwowych
- 1 puszka kukurydzy
- 5 jajek + trochę soli
- 1 puszka groszku
- 4 łyżki majonezu
- kapusta pekińska
Ułóż składniki w podanej kolejności, zaczynając od kurczaka. Oczywiście cebulę, ogórki, jajka i kapustę trzeba pokroić, a kukurydzę i groszek odsączyć z zalewy.
* U mnie zawsze Kotanyi bo w innych jest kolendra lub kumin, których nie lubię. W innej wersji po kurczaku pojawia się jeszcze ketchup.
—
Druga wersja sałatki, wg Kingi Michalak z maja 2015 r. Poniżej podaję oryginalną kolejność. Na zdjęciu jest inna (bo źle zapisałam), co nie robi dużej różnicy. Dużą różnicę robi natomiast to czy się sałatkę wymiesza czy nie. Po wymieszaniu smaki bardzo mocno się „przegryzają” i wszystko smakuje gyrosowo. Dlatego polecam zachować warstwy. Wtedy kapusta smakuje jak kapusta, a ogórek jak ogórek.
- kurczak w przyprawie gyros (lepiej nie przesadzić z jej ilością bo jest bardzo intensywna)
- por (zastępuję również cebulą)
- ogórki konserwowe
- kukurydza
- kapusta pekińska
- sos czosnkowy (majonez, jogurt, czosnek, przyprawa warzywna, sól, pieprz)
- sos ketchup-majonez