Zupa-krem z kapusty

­

Zupa bardzo podobna do kremu z kapusty, który przygotowywałam podczas warsztatów w Polskiej Akademii Kulinarnej. Tym razem bardziej dietetycznie – bez śmietany i podsmażania warzyw. Do połowy dodałam świeży koperek, a do połowy natkę pietruszki i serwowałam na rodzinny obiad (przed kieszonkami z kurczaka po śródziemnomorsku). Babcia była pod wrażeniem i poprosiła o przepis…

  •   400 g młodej kapusty (1/4 główki)
  •   200 g ziemniaków (2 średnie)
  •   100 g cebuli (1 duża)
  •   3 szklanki bulionu warzywno-drobiowego
  •   garść świeżego koperku lub pietruszki

Pokrój ziemniaki w niewielką kostkę, a cebulę posiekaj. Zalej bulionem i gotuj na niewielkim ogniu. Po ok. 5-10 min dodaj pokrojoną kapustę. Gdy warzywa staną się miękkie, dodaj zioła i zmiksuj wszystko blenderem na gładki krem. Zupę podawaj udekorowaną kleksem jogurtu lub śmietany oraz świeżym koperkiem/ pietruszką. Opcjonalnie możesz pobawić się sałatą dębolistną, tak jak zrobiłam to przy zupie z kluseczkami twarogowymi.

1 komentarzy

Odpowiedz

Twój adres mailowy nie bedzie opublikowany.

Możesz użyć języka HTML w postaci takich tagów i atrybutów: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*