Szósty dzień interkampowego Obozu Kuchni Artystycznej upłynął nam pod znakiem nagrań programów kulinarnych. Każda z uczestniczek miała okazję zaprezentować przed kamerą jak zrobić wybrane danie lub deser. Sfotografować udał o mi się jedynie sałatkę autorstwa Dominiki. Gosia ugotowała cieciorkę w pomidorach, Michalina N. sloppy Joes’s, Marta – razowe spaghetti z cukinią i kremowym sosem, a Michalina G. przygotowała wraz z koleżanką deser – przepyszny mus malinowo-jogurtowy z nutą limonki (bardzo wyczuwalną i bardzo pasującą). Mimo stresu, dziewczyny poradziły sobie świetnie i z tym zadaniem. A ja zadebiutowałam w roli reżysera strony merytorycznej przedsięwzięcia 😉
- pomidor
- brokuły
- ser feta
- sos czosnkowy (jogurt, majonez, czosnek, sól, pieprz, cukier)
- prażone pestki słonecznika
Brokuła umyj, podziel na różyczki i ugotuj na półtwardo. Pomidora i ser feta pokrój w kostkę. Połącz składniki z sosem czosnkowym i posyp prażonymi pestkami słonecznika.
[…] W Krainie Smaku O mnieRSS 02/12/2012Sałatka z ravioli, brokułami, fetą i prażonymi migdałamiw kategorii:MakaronoweSałatkietykiety:brokułyfetamigdałysuszone pomidoryDrukujSałatka przyrządzona na imieniny taty (obok faszerowanej papryki) i pośpiesznie sfotografowana. W kuchni, wśród innych naczyń, chwilę przed podaniem na stół. Sprawdzone połączenie składników gwarantowało sukces. Prażone migdały nie tylko fajnie chrupały i dobrze smakowały, ale również wspaniale dekorowały. Do sałatki dodałam koperkowo-ziołowy sos i świeżą pietruszkę, ale myślę, że pasowałby do niej również dip czosnkowy, taki jak w tej sałatce z brokułami, fetą i słonecznikiem. […]
Czy sos sałatkowy rzeczywiście wsypać bez rozrabiania? Dobrze rozumiem?
Sos trzeba zrobić najpierw, przez wymieszanie wszystkich składników.