Serniczek stworzyłam na mini-party po obronie magisterki. To klasyczny New York cheesecake z dodatkiem wszechobecnych teraz truskawek. Smakował mi bardziej niż ten w Stanach 🙂 Degustatorzy również deklarowali zadowolenie z efektu.
Spód
- 1 opakowanie ciastek owsianych (200-250 g)
- 100 g masła
- 3 łyżki cukru
Masa serowa
- 1 kg sera twarogowego*
- 1,5 szkl. cukru
- 3 łyżki mąki pszennej + 1 łyżka kaszy manny
- 5 jajek
- 1/2 szkl. śmietanki kremówki
- 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii (prawdziwego, nie olejku)
Wierzch
- 250 ml kwaśnej śmietany (12%)
- 3 łyżki cukru
- truskawki i/lub sos truskawkowy
Pokrusz ciasteczka (ręcznie lub w malakserze) i połącz z masłem oraz cukrem. Tak powstałą masą wyłóż tortownicę. Wstaw do lodówki by stwardniała.
Wymieszaj mikserem ser, cukier i mąkę. Kolejno dodawaj jajka, a następnie kremówkę i ekstrakt waniliowy, jedynie do połączenia składników (nowojorski sernik nie ma być puszysty). Wylej na ciasteczkowy spód i piecz 15 min w 175st. C, a następnie zmniejsz temperaturę do 120st. C i piecz jeszcze 1,5h. Po tym czasie rozprowadz na serniku śmietanę połączoną z cukrem i wstaw do piekarnika na 15 min.
Ostudź i umieść w lodówce na noc. Podawaj z owocami lub sosem owocowym.
* Zgodnie z wizją mamusi użyłam 500 g twarogu sernikowego i 500 g twarogu niemielonego w kostce. Było jednak czuć grudki, więc lepiej zastosować jedynie ten pierwszy.
[…] twarogowa. Mieszanie twarogu w kostce i wiaderku się sprawdza, co zaobserwowałam już piekąc sernik nowojorski. Trzeba jednak ten pierwszy pozbawić grudek za pomocą blendera lub […]
[…] Przepis improwizowany, na podstawie wcześniejszych doświadczeń z sernikiem nowojoskim z truskawkami. […]