Pięknie zielona dzięki gotowanym na parze brokułom i świeżym liściom sałaty. Z wyrazistym w smaku sosem z sera pleśniowego, który można z powodzeniem zastąpić sosem czosnkowym, jak w tej sałatce z brokułami i fetą. Do tego aromatyczne prażone pestki dyni i niezawodny kurczak. Chyba nikogo nie zdziwię stwierdzeniem, że sałatka była pyszna?
- mix sałat
- 500 g brokułów
- 250 g filetu z wędzonego kurczaka
- 100 g sera pleśniowego
- mały jogurt naturalny
- sól, pieprz
- ok. 50 g prażonych pestek dyni
Brokuły podziel na różyczki i ugotuj na parze, tak by pozostały półtwarde. Kurczaka pokrój w niewielką kostkę. Pestki dyni upraż na suchej patelni. Ser rozkrusz i dokładnie wymieszaj z jogurtem. Dopraw do smaku solą i pieprzem.
Na talerzu lub w półmisku wyłóż sałatę. Dodaj brokuły i kurczaka. Polej sosem serowym, a następnie posyp prażonymi ziarnami słonecznika. Podawaj, np. z ciemnym pieczywem. Mnie do tej sałatki pasował graham z pestkami dyni.
kocham tę sałatkę! co prawda robię ją trochę inaczej ale każdy ma swój sposób
Uwielbiam sałatki na bazie brokułów 🙂 Twoja wygląda baaardzo apetycznie
Witam,
jaki ser pleśniowy najlepiej?
Ja najczęściej używam Lazura.