Pomysł na zupę zaczerpnęłam z książki „German Cookbook – Traditional recipes” wydawnictwa Dr. Oetker Verlag. Zwróciła moją uwagę ponieważ w jej składzie znalazł się suszony groszek, który kupiłam niedawno w Niemczech. Dziś przekonałam się jak smakował. Bardzo podobnie do mrożonego, więc z powodzeniem możecie użyć właśnie taki. W źródłowej recepturze znalazł się bekon, z którego ja zrezygnowałam.
- 3/4 szklanki suszonego groszku
- 1 cebula
- 1 marchewka
- 1 por
- seler naciowy
- ziemniaki,
- majeranek
- natka pietruszki
- 3 parówki berlinki
Namocz groszek w wodzie przez noc. Gotuj ok. 1h do miękkości. Odlej wodę i przełóż groszek do wywaru drobiowo-warzywnego. Dodaj cebulę, marchewkę, por, seler naciowy i ziemniaki, pokrojone na mniejsze części.Dopraw suszonym majerankiem i natką. Gdy warzywa staną się miękkie dodaj pokrojone na plasterki parówki. Lekko podgrzej i podawaj.
prezentuje się baaardzo apetycznie :]