Erbsensuppe, czyli niemiecka zupa groszkowa

Pomysł na zupę zaczerpnęłam z książki „German Cookbook – Traditional  recipes” wydawnictwa Dr. Oetker Verlag. Zwróciła moją uwagę ponieważ w jej składzie znalazł się suszony groszek, który kupiłam niedawno w Niemczech. Dziś przekonałam się jak smakował. Bardzo podobnie do mrożonego, więc z powodzeniem możecie użyć właśnie taki. W źródłowej recepturze znalazł się bekon, z którego ja zrezygnowałam.

  • 3/4 szklanki suszonego groszku
  • 1 cebula
  • 1 marchewka
  • 1 por
  • seler naciowy
  • ziemniaki,
  • majeranek
  • natka pietruszki
  • 3 parówki berlinki

Namocz groszek w wodzie przez noc. Gotuj ok. 1h do miękkości. Odlej wodę i przełóż groszek do wywaru drobiowo-warzywnego. Dodaj cebulę, marchewkę, por, seler naciowy i ziemniaki, pokrojone na mniejsze części.Dopraw suszonym majerankiem i natką. Gdy warzywa staną się miękkie dodaj pokrojone na plasterki parówki. Lekko podgrzej i podawaj.

1 komentarzy

Odpowiedz

Twój adres mailowy nie bedzie opublikowany.

Możesz użyć języka HTML w postaci takich tagów i atrybutów: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*