Ryż na mleku – garść pomysłów

Dziś podzielę się garścią pomysłów na ryż na mleku – proste danie, które pewnie wiele osób pamięta z dzieciństwa. Ja z dzieciństwa nie pamiętam – u nas ta smaczna propozycja zaczęła pojawiać się od momentu, kiedy zanotowałam w szafie nadmiar ryżu do sushi i szukałam sposobu by go zagospodarować. Od tego czasu powstało już wiele różnych wersji ryżu na mleku o czym piszę poniżej.  Z ryżem na mleku jest jak z owsianką – nigdy się nie znudzi bo zawsze może być nieco inny. Warto szukać ciekawych dodatków, najlepiej takich, które są aktualnie w promocji. Gazetki promocyjne (np. Biedronki) można łatwo śledzić online (zajrzyj np. tutaj). Wiele produktów, które w regularnych cenach są drogie, często można kupić za ułamek ceny – tak było np. z moim ryżem do sushi. Często można też w dobrej cenie kupić mleko kokosowe, świeże mango i wiele innych ciekawych rzeczy. Warto szukać 🙂

Wskazówki – do przygotowania tego dania polecam użyć garnek z powłoką nieprzywierającą. Warto też przygotować je dzień wcześniej, a przed podaniem odgrzać. Wtedy ryż będzie bardziej miękki i kremowy.

Ryż na mleku

  • 1 szklanka dowolnego ryżu – my najbardziej lubimy do tego dania ryż do sushi, ryż do risotto (te ryże są krótkoziarniste i rozgotowują się tworząc kremowy pudding mleczny) lub ryż jaśminowy (ten ryż ma niepowtarzalny, przyjemny smak), ale ryż brążowy lub „zwykły” biały też będzie dobry
  • 3-4 szklanki mleka (krowiego, dowolnego roślinnego lub częściowo mleka kokosowego – mleko kokosowe jest bardzo tłuste, więc należy je stosować jako dodatek smakowy; albo użyć odtłuszczonego)
  • dowolne dodatki – np.

– wiśnie w kompocie, podgrzane i zagęszczone mąką ziemniaczaną

– mus jabłkowy lub jabłka prażone (opcjonalnie z cynamonem i/lub rodzynkami)

– masło, śmietana i cukier cynamonowy (do podania)

– syrop kokosowy (dobrze uzupełnia ryż na mleku kokosowym)

– uprażone orzechy włoskie

W rondlu o nieprzywierającym dnie umieść ryż i 2-3 szklanki mleka. Całość zagotuj, a następnie gotuj na małym ogniu, do momentu aż ryż stanie się miękki. W razie potrzeby dodawaj sukcesywnie mleko. Ilość potrzebnego mleka zależy od rodzaju użytego ryżu i konsystencji jaką chcemy uzyskać. Bezpośrednio do garnka z ryżem można dodać cukier i aromat (np. laskę wanilii). Ja tego nie robię bo nie lubię zbyt słodkiego ryżu (i tak mam często słodkie dodatki), ale jak wiadomo – gusta są różne.

Podawaj ryż na ciepło, z wybranymi dodatkami.

 


2 komentarzy

Odpowiedz

Twój adres mailowy nie bedzie opublikowany.

Możesz użyć języka HTML w postaci takich tagów i atrybutów: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*