Sałatka z ravioli, fetą i prażonymi migdałami

Sałatka przyrządzona na imieniny taty (obok faszerowanej papryki) i pośpiesznie sfotografowana. W kuchni, wśród innych naczyń, chwilę przed podaniem na stół. Sprawdzone połączenie składników gwarantowało sukces. Prażone migdały nie tylko fajnie chrupały i dobrze smakowały, ale również wspaniale dekorowały. Do sałatki dodałam koperkowo-ziołowy sos i świeżą pietruszkę, ale myślę, że pasowałby do niej również dip czosnkowy, taki jak w tej sałatce z brokułami, fetą i słonecznikiem.

  • ugotowane ravioli
  • czerwona cebula
  • świeży ogórek
  • suszone pomidory w oleju
  • ser feta
  • ugotowane brokuły
  • sos sałatkowy koperkowo-ziołowy
  • prażone migdały
  • sól, świeżo mielony pieprz
  • natka pietruszki

Ugotuj ravioli wg przepisu na opakowaniu, a brokuły al dente. Połącz z drobno posiekaną cebulką, pokrojonym na półplasterki ogórkiem i serem feta oraz pomidorami, pokrojonymi w kostkę. Dodaj sos sałatkowy (w proszku, bez rozrabiania w wodzie i oliwie) i prażone na suchej patelni migdały. Dopraw do smaku solą, pieprzem, natką pietruszki. Udekoruj dodatkowymi migdałami.

 

5 komentarzy

    • Nikt Cię nie zmusza do korzystania z „lipnych” przepisów. Ten blog jest moim notatnikiem kulinarnym, który udostępniam ZA DARMO osobom szukającym smacznych inspiracji. Jak ktoś ma pojęcie o gotowaniu, to wie, że nie zawsze udaje się uchwycić proporcje bo często robi się „do smaku”. Gdybym robiła przepisy do komercyjnego magazynu, wtedy musiałabym tworzyć je z miarką w ręku. Na swojego bloga nie muszę.

  1. Kasiu!
    Bardzo jestem zainteresowana tą sałatką, jednak suszone pomidory nie są mi wskazane. Zrezygnować z tego składnika czy dodać np. pomidorki koktajlowe pocięte w ćwiartki?

Odpowiedz

Twój adres mailowy nie bedzie opublikowany.

*

Możesz użyć języka HTML w postaci takich tagów i atrybutów: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>