Zapiekanka bolońska z pieczarkami

Zapiekanka przygotowana dla kierownictwa BTA Kompas przez uczniów Szkoły Kuchni Artystycznej. Podana razem z torcikiem malinowym na spodzie z sucharków i Nutelli. Połączenie klasycznego sosu bolońskiego z pieczarkami, makaronem, swieżymi ziołami i czosnkowym beszamelem. Coś takiego nie może nie smakować!

Backstage z produkcji i aranżacji zapiekanki do obejrzenia w albumie na FB: Szkoła Kuchni Artystycznej 2013.

Sos boloński:

  • 500 mięsa mielonego, najlepiej z szynki
  • 1 cebula
  • 1 puszka pomidorów
  • 3/4 słoiczka koncentratu pomidorowego
  • świeża bazylia i oregano
  • olej do smażenia

Czosnkowy sos beszamelowy:

  • 50 g masła
  • 2 kopiaste łyżki mąki
  • ok. 400 ml mleka
  • sól, pieprz, czosnek granulowany

Dodatkowo:

  • 300 g makaronu kolanka
  • bulion drobiowy
  • 300 g pieczarek
  • odrobina masła
  • ser żółty
  • zioła prowansalskie

Ugotuj makaron w bulionie drobiowym, nieco krócej niż wskazuje instrukcja na opakowaniu. Pieczarki pokrój w plasterki i przesmaż na niewielkiej ilości masła.

Mięso podsmaż na oleju wraz z cebulą. Dopraw solą i pieprzem. Dodaj pomidory oraz koncentrat pomidorowy. Duś do odparowania wody. Dodaj posiekane świeże zioła i zdejmij patelnię z ognia.

W niedużym rondlu rozpuść masło. Dodaj mąkę, energicznie mieszając. Stopniowo dolewaj mleko. Dopraw do smaku solą, pieprzem i granulowanym czosnkiem.

Połowę makaronu wyłóż do naczyna żaroodpornego. Na to wylej część sosu mięsnego i pieczarki. Posyp startym serem. Wyłóż drugą warstwę makaronu i sosu mięsnego. Zakończ sosem beszamelowym, resztą startego sera i ziołami prowansalskimi. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 st.C na ok. 30 minut.

Odpowiedz

Twój adres mailowy nie bedzie opublikowany.

Możesz użyć języka HTML w postaci takich tagów i atrybutów: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*