Spotkał mnie w tym roku niewątpliwy zaszczyt poprowadzenia Obozu Kuchni Artystycznej. Odbył się on w ramach „Interkampu”, czyli twórczych kolonii organizowanych przez Biuro Turystyki Aktywnej „Kompas” w Pięknej Górze na Mazurach. Tego rodzaju obóz realizowany był po raz pierwszy i miałam pełną swobodę w tworzeniu jego programu.
W mojej małej letniej „akademii” uczestniczyła piątka wspaniałych młodych adeptek sztuki kulinarnej: Marta, Dominika, Gosia i dwie Michaliny. Wspólnie przygotowałyśmy wiele dań i deserów kuchni meksykańskiej, hiszpańskiej, śródziemnomorskiej, azjatyckiej i przede wszystkim kuchni fusion. Tej było chyba najwięcej bo kreatywności nam nie brakowało. Ale nie tylko piekłyśmy i gotowałyśmy. Dużo czasu spędziłyśmy na aranżowaniu potraw, dekoracji, fotografii kulinarnej. Nie zabrakło też zajęć z savoir-vivre przy stole, dietetyki i racjonalnego planowania posiłków, technik kulinarnych czy kuchni molekularnej. Poza tym hodowałyśmy kiełki, poznawałyśmy świeże zioła, malowałyśmy na szkle. Udałyśmy się też na spotkanie z szefową kuchni jednej z giżyckich restauracji. Ponadto każda z Dziewczyn wystąpiła we własnym programie kulinarnym. A na koniec wszystkie stworzyły cudowny bankiet dla całego obozu. Jestem z nich ogromnie dumna. Świetnie mi się z nimi pracowało. Zrobiłyśmy naprawdę wiele, genialnie się przy tym bawiąc.
Oto lista naszych kulinarnych arcydzieł:
Desery z galaretką i owocami, z pysznym musem morelowym
Quesadillas, z szynką, serami oraz pestkami dyni i słonecznika
Placki chapati, w wersji słodkiej i wytrawnej (z sałatką szopską, serem, czekoladą, migdałami, etc…)
Panna cotta z musem porzeczkowo-porówkowym
Muffinki kokosowe i z białą czekoladą
Sałatka z brokułami i fetą + nagranie kulinarne
Kruche trójkąty kokosowo-owsiane, z kremem waniliowym i musem z malin
Razowe spaghetti z selerem naciowym i suszonymi pomidorami, w kremowym sosie czosnkowym
Kokosowe ciasto owsiane z białą czekoladą
Placki z kukurydzy z serem feta i kiełkami lucerny
Omlet biszkoptowy z kiwi, galaretką agrestową i bitą śmietaną
Tosty francuskie z sezamem, serem żółtym i suszonymi pomidorami
Półkruche tartaletki, w wersji słodkiej i wytrawnej
Owoce pod rodzynkowo-fistaszkową granolą
Słupki z warzyw i nuggetsy z dipami
Robiłyśmy też sushi oraz onigiri, razem z Obozem Mangi.
—
Naszą kulinarną przygodę zaczęliśmy oczywiście od prac koncepcyjnych.
Potem przyszła pora na gotowanie.
I degustowanie.
Wszystko musiało zostać artystycznie udekorowane.
Były też kulinarne nagrania.
I spotkanie z szefową kuchni.
Malowanie na szkle.
Składanie serwetek.
Przygotowywanie sushi.
A na Pokaz Finałowy przygotowałyśmy baaardzo smakowity bankiet.
[…] przez Biuro Turystyki Aktywnej Kompas. Ubiegłoroczna, pierwsza odsłona programu (zobacz tutaj), okazała się ogromnym sukcesem, więc w tym roku pragniemy ten sukces […]