Ekspresowa zupa kalafiorowa

Oto pomysł na obiad, który warto przygotować gdy totalnie nie ma się czasu na mieszanie w garnkach, a jednocześnie chce się coś zdrowo zjeść unikając ukrytego tłuszczu we wszelkich gotowcach. Jeśli mamy ryż z poprzedniego dnia lub makaron – warto go dodać do zupki.

Ekspresowa_zupa_kalafiorowa

  • 1/2 opakowania mrożonych warzyw do zupy kalafiorowej lub innych
  • 2 szklanki ulubionego bulionu
  • świeży koperek
  • opcjonalnie śmietanka do zabielenia

W bordowym pojemniku silikonowym Jana Niezbędnego (1200 ml) umieść mieszankę warzyw. Zalej bulionem i zamknij pudełko, pozostawiając uchylony kolorowy wentylek. Wstaw do kuchenki mikrofalowej i mikrofaluj na najwyższej mocy ok. 10 minut. Otwórz kuchenkę, przemieszaj zupę i mikrofaluj jeszcze ok. 5 minut. Jeśli warzywa będą odpowiednio miękkie dodaj posiekany koperek i opcjonalnie śmietankę.

Ekspresowa_zupa_kalafiorowa

Uwaga! Czas gotowania w kuchence mikrofalowej mocno zależy od jej modelu, dlatego traktuj podane czasy orientacyjnie.

Odpowiedz

Twój adres mailowy nie bedzie opublikowany.

Możesz użyć języka HTML w postaci takich tagów i atrybutów: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*