Muffinki dukanowe, czyli z otrębami

Pierwowzór przepisu pochodzi z blogu Domowe Wypieki, ale został przeze mnie trochę zmodyfikowany.

  • 10 łyżek (90 g) otrębów owsianych
  • 4 łyżki mąki*
  • 200 g serka wiejskiego
  • 1 jajko
  • 1/2 szklanki mleka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka czubrycy czerwonej
  • sezam do posypania

* – w oryginale skrobia kukurydziana

Wymieszaj wszystkie składniki i przełóż do natłuszczonej formy do muffinek (wychodzi 7-8 szt.). Nie polecam papilotek bo ciasto się do nich przykleja. Piecz ok. 20 min w 180 st. Możesz dodać więcej soli i/lub przypraw bo bułeczki nie są zbyt wyraziste w smaku.

Odpowiedz

Twój adres mailowy nie bedzie opublikowany.

Możesz użyć języka HTML w postaci takich tagów i atrybutów: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*