Kolejny już blogerchefowy test wiedzy. Tym razem przeprowadzony w Kudowie Zdroju, w hotelu Verde Montana**** podczas III półfinału.
1. Angielskie muffiny (English muffins) to:
– słodkie babeczki z kremem maślanym
– drożdżowe bułeczki śniadaniowe
– ciastka francuskie z dżemem
– bułeczki maślane
Drożdżowe bułeczki śniadaniowe: http://en.wikipedia.org/wiki/English_muffin. Słodkie ucierane babeczki z kremem maślanym to też nie muffiny, tylko cupcakes. Muffiny przyrządza się metodą „quickbread” czyli przez zmieszanie sładników sypkich i mokrych.
2. Masło extra powinno zawierać 82%:
– tłuszczu
– tłuszczu zwierzęcego
– tłuszczów trans
– tłuszczów nasyconych
Oczywiście 82% tłuszczu mlecznego, czyli zwierzęcego. Wyrób z dodatkiem tłuszczu roślinnego nie jest już masłem, tylko mieszanką masłopodobną, masmixem, itp.
3. Łosoś norweski nie jest dobrym źródłem:
– witaminy B12
– witaminy C
– kwasów omega-3
– białka
Witaminę C można znaleźć w dzikiej róży, cytrusach czy nawet trochę w ziemniakach. Łososia ceni się za dobre tłuszcze i witaminy w nich rozpuszczalne. Jest też doskonałym źródłem białka.
4. Porto to:
– portugalskie wino
– rodzaj koniaku
– wódka z cydru jabłkowego
– likier migdałowy
Portugalskie wino. Wódka z cydru jabłkowego to calvados, a słynny migdałowy likier jest znany pod nazwą Amaretto.
5. Foie gras, zwane inaczej pasztetem strasburskim wytwarza się z:
– kurzej grasicy
– kaczych móżdżków
– podrobów wieprzowych
– mocno otłuszczonych gęsich wątróbek
Tu nikt nie miał wątpliwości, że ostatnia ospowiedź jest prawidłowa.
6. Składnikiem tradycyjnej irlandzkiej zapiekanki pasterskiej (Shephard’s pie) nigdy nie jest:
– marchewka
– ziemniaki
– mielony drób
– sos Worcestershire
Mielony drób. Shephard pie robi się z jagnięciną, wołowiną, ewentualnie mieszanką wołowiny i wieprzowiny, ale nigdy nie z drobiem. Choć taka zapiekanka z kurczakiem lub indykiem jest pyszna, nie będzie już tą klasyczną irlandzką.
7. Cheddar należy do serów:
– solankowych
– podpuszczkowych twardych
– twarogowych
– pomazankowych
Podpuszczkowych twardych. Solankowa jest feta, a pomazankowa np. bryndza.
8. Proces uszlachetniający czekoladę, dzięki któremu uzyskuje ona jednolitą i równomierną strukturę, aksamitność, gładkość, ładny połysk i charakterystyczny odgłos towarzyszący pęknięciu tabliczki nazywamy:
– temperowaniem
– emulgowaniem
– konszowaniem
– deglasacją
Temperowaniem.
9. Słynna francuska „odwrócona” tarta z jabłkami w karmelu to:
– quiche lorraine
– galette des rois
– tarte Tatin
– tarte Patissiere
Chodzi rzecz jasna o tartę Tatin: http://en.wikipedia.org/wiki/Tarte_Tatin
10. Do specjałów kuchni szwedzkiej nie należy:
– ragmunkar
– köttbullar
– blodpudding
– korvapuusti
Korvatuusti bo to klasyczne słodkie, cynamonowe bułeczki rodem z Finlandii. W bardzo ciekawy sposób zwijane: http://en.wikipedia.org/wiki/Cinnamon_roll. Szwedzkie cynamonowe drożdżówki nazywają się kanelbullar. Köttbullar to szwedzkie mięsne klopsiki (te z IKEI), ragmunkar – placki ziemniaczane, a blodpudding to coś w rodzaju kaszanki.
[…] https://wkrainiesmaku.pl/11534/test-wiedzy-kulinarnej-z-iii-polfinalu-blogerchefa-kuchnia-europy-zach… […]