Test wiedzy kulinarnej z III półfinału BlogerChef’a – kuchnia Europy Zachodniej i Skandynawii

Kolejny już blogerchefowy test wiedzy. Tym razem przeprowadzony w Kudowie Zdroju, w hotelu Verde Montana**** podczas III półfinału.

1. Angielskie muffiny (English muffins) to:

– słodkie babeczki z kremem maślanym
– drożdżowe bułeczki śniadaniowe
– ciastka francuskie z dżemem
– bułeczki maślane

Drożdżowe bułeczki śniadaniowe: http://en.wikipedia.org/wiki/English_muffin. Słodkie ucierane babeczki z kremem maślanym to też nie muffiny, tylko cupcakes. Muffiny przyrządza się metodą „quickbread” czyli przez zmieszanie sładników sypkich i mokrych.

2. Masło extra powinno zawierać 82%:

– tłuszczu
– tłuszczu zwierzęcego
– tłuszczów trans
– tłuszczów nasyconych

Oczywiście 82% tłuszczu mlecznego, czyli zwierzęcego. Wyrób z dodatkiem tłuszczu roślinnego nie jest już masłem, tylko mieszanką masłopodobną, masmixem, itp.

3. Łosoś norweski nie jest dobrym źródłem:

– witaminy B12
– witaminy C
– kwasów omega-3
– białka

Witaminę C można znaleźć w dzikiej róży, cytrusach czy nawet trochę w ziemniakach. Łososia ceni się za dobre tłuszcze i witaminy w nich rozpuszczalne. Jest też doskonałym źródłem białka.

4. Porto to:

– portugalskie wino
– rodzaj koniaku
– wódka z cydru jabłkowego
– likier migdałowy

Portugalskie wino. Wódka z cydru jabłkowego to calvados, a słynny migdałowy likier jest znany pod nazwą Amaretto.

5. Foie gras, zwane inaczej pasztetem strasburskim wytwarza się z:

– kurzej grasicy
– kaczych móżdżków
– podrobów wieprzowych
– mocno otłuszczonych gęsich wątróbek

Tu nikt nie miał wątpliwości, że ostatnia ospowiedź jest prawidłowa.

6. Składnikiem tradycyjnej irlandzkiej zapiekanki pasterskiej (Shephard’s pie) nigdy nie jest:

– marchewka
– ziemniaki
– mielony drób
– sos Worcestershire

Mielony drób. Shephard pie robi się z jagnięciną, wołowiną, ewentualnie mieszanką wołowiny i wieprzowiny, ale nigdy nie z drobiem. Choć taka zapiekanka z kurczakiem lub indykiem jest pyszna, nie będzie już tą klasyczną irlandzką.

7. Cheddar należy do serów:

– solankowych
– podpuszczkowych twardych
– twarogowych
– pomazankowych

Podpuszczkowych twardych. Solankowa jest feta, a pomazankowa np. bryndza.

8. Proces uszlachetniający czekoladę, dzięki któremu uzyskuje ona jednolitą i równomierną strukturę, aksamitność, gładkość, ładny połysk i charakterystyczny odgłos towarzyszący pęknięciu tabliczki nazywamy:

– temperowaniem
– emulgowaniem
– konszowaniem
– deglasacją

Temperowaniem.

9. Słynna francuska „odwrócona” tarta z jabłkami w karmelu to:

– quiche lorraine
– galette des rois
– tarte Tatin
– tarte Patissiere

Chodzi rzecz jasna o tartę Tatin: http://en.wikipedia.org/wiki/Tarte_Tatin

10. Do specjałów kuchni szwedzkiej nie należy:

– ragmunkar
– köttbullar
– blodpudding
– korvapuusti

Korvatuusti bo to klasyczne słodkie, cynamonowe bułeczki rodem z Finlandii. W bardzo ciekawy sposób zwijane: http://en.wikipedia.org/wiki/Cinnamon_roll. Szwedzkie cynamonowe drożdżówki nazywają się kanelbullar. Köttbullar to szwedzkie mięsne klopsiki (te z IKEI), ragmunkar – placki ziemniaczane, a blodpudding to coś w rodzaju kaszanki.

1 komentarzy

Odpowiedz

Twój adres mailowy nie bedzie opublikowany.

Możesz użyć języka HTML w postaci takich tagów i atrybutów: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*