Pierogi z rabarbarem

Oto one! Pierogi, które wychwalałam we wpisie – relacji z pierogowych warsztatów w Kiekrzu. Mimo, że słodkie pierogi lubię mniej niż wytrawne, te absolutnie mnie zauroczyły. I mimo, że nie przepadam za śmietaną, te mi ze śmietaną i cukrem bardzo smakowały. Zróbcie je czym prędzej, póki sezon rabarbarowy trwa!

ZDJĘCIA z procesu przygotowania tych i innych pierogów znajdziecie w moim albumie na fanpage: Pierogi ze Smakfonią w Kiekrzu.

  • ciasto na pierogi, np. z tego postu: pierogi – ciasto idealne
  • rabarbar
  • cukier
  • ew. śmietana do podania, jogurt lub serek homogenizowany

Obierz rabarbar i pokrój na bardzo drobną kosteczkę. Zasyp cukrem i odstaw na co najmniej 30 minut. W międzyczasie przygotuj ciasto. Rozwałkuj i wytnij krążki. Na środku krążków umieszczaj po ok. łyżeczce rabarbaru. Sklej w dowolny sposób. Ja tym razem pokusiłam się o zrobienie pierożków-trójkątnych piramidek. Gotuj w osolonej wodzie, ok. 5 min od momentu wypłynięcia, czyli nieco dłużej niż „normalnie” ze względu na surowy rabarbar. Podawaj np. ze śmietaną lub jogurtem i cukrem. Albo waniliowym serkiem homogenizowanym. Myślę, że do rabarbaru świetnie pasowałby również mus z truskawek.

8 komentarzy

Odpowiedz

Twój adres mailowy nie bedzie opublikowany.

Możesz użyć języka HTML w postaci takich tagów i atrybutów: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*