Bruschetta z pomidorami

Ta na zdjęciu do bruschetta przygotowana przez moich podopiecznych z tegorocznego Obozu Kuchni Artystycznej. Użyliśmy pomidorów z puszki i świeżych. Ja, szczególnie teraz, preferuję wersję wyłącznie ze świeżymi pomidorkami, choć i opcja puszki nie jest zła (w zimie oczywiście). Samo chrupiące pieczywo zapieczone z doprawionymi ziołami warzywami jest już bardzo smaczne, ale można posypać je jeszcze parmezanem lub polskim długodojrzewającym serem (Burszty, Szafir, Rubin), czy choćby zwykłym żółtym lub typu feta.

Bruschetta z pomidorami

  • pomidory
  • cebula
  • zioła do pomidorów, przyprawa do pizzy, przyprawa do spaghetti, zioła prowansalskie, świeża bazylia itp.
  • sól i świeżo mielony pieprz
  • bagietki lub inne jasne pieczywo*
  • opcjonalnie czosnek do natarcia grzanek
  • opcjonalnie ulubiony ser

Pomidory sparz, obierz i pokrój w drobną kostkę. Cebulę drobno posiekaj. Połącz warzywa, dopraw do smaku ziołami, solą i świeżo mielonym pieprzem.

Pokrój bagietkę na kromki. Opcjonalnie natrzyj każdą ząbkiem czosnku. Nałóż pomidory i zapiecz grzanki w piekarniku, kilka minut, aż staną się chrupiące. Pod koniec pieczenia możesz dodać ser (szczególnie jeśli używasz łatwo topiącego się, czyli mozzarelli lub żółtego). Ser możesz też zetrzeć na gotowe bruschetty.

* dobrze nadają się zamrożone połówki bułek. Nie trzeba ich rozmrażać przed wstawieniem do piekarnika.

1 komentarzy

  1. Cześć wspaniałe potrawy masz na blogu, mozna by jakiś filmik zamieścić z tego 🙂 co do gotowanai to nie jestem specjalista ale lubie potrawy w których są ciekawe przyprawy o których piszesz 🙂

Odpowiedz

Twój adres mailowy nie bedzie opublikowany.

Możesz użyć języka HTML w postaci takich tagów i atrybutów: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*