Kolekcja moich kilku pomysłów na zupę z dyni.
1. Pikantna zupa z dyni z lubczykiem
Mój standardowy, ulubiony przepis na zupę z dyni. Ziemniaki można zmiksować, albo zostawić kosteczki.
- 1 szkl. purée z dyni
- 1 cebula
- 2-3 ziemniaki
- 1 kostka rosołowa
- pieprz, Tabasco (u nas łagodne, meksykańskie)
- opcjonalnie lubczyk ogrodowy
Pokrojone w kosteczkę ziemniaki i posiekaną cebulę gotuj w ok. 1.5 szkl. bulionu do miękkości. Dodaj puree z dyni, popraw do smaku i podawaj.
2. Krem z dyni z wędzoną papryką
- 1 mała dynia hokkaido
- ok. 1-2 szklanki bulionu drobiowo-wołowego
- ok. 1/2 łyżeczki mielonej wędzonej papryki słodkiej
- do podania: węgierska kiełbasa pokrojona w kosteczkę (coś a’la skwarki bo tłuszcz wytopiłam na patelni), prażone pestki dyni, paluszki grissini
Pokrój dynię na kawałki. Dyni hokkaido nie musisz obierać. Wrzuć do garnka, podlej odrobiną wody i gotuj aż zmięknie. Zmiksuj na mus. Dodaj bulion, dopraw do smaku papryką, ewentualnie również solą i pieprzem.
3. Pomidorowa zupa z dyni
- 1.5 szkl. wody
- 1 drobiowa kostka rosołowa
- 1 cebula
- 2 ziemniaki
- 1 łyżka sosu czosnkowego z chilli TaoTao
- odrobina białego pieprzu
- + koncentrat pomidorowy
Do przetestowania: zupa z dyni, pomidorów i soczewicy czerwonej, podobna do tej z bloga om mniam.