Chapati to rodzaj roti, czyli indyjskiego chlebka. Przyrządza się go z pełnoziarnistej mąki „atta”, bez spulchniaczy, na suchej patelni. Kawałki placka odrywa się i nabiera za ich pomocą mięso lub warzywa, nie używając sztućców. Mistrzem w ich przyrządzaniu jest Izzy, ale ja również zdecydowałam się posiąść tę sztukę. Okazało się, że całkiem skutecznie, choć za drugim razem, gdy użyłam bardzo gorącej wody.
(składniki na dwa małe lub jeden duży placek)
- 2 łyżki mąki pełnoziarnistej (1/4 szkl.)*
- 2 łyżki białej mąki (1/4 szkl.)
- szczypta soli (1/8 Am. tsp)
- gorąca woda
* Próbowałam też jedynie z białą mąką, oraz pół na pół z mąką białą i kukurydzianą lub ryżową – wszystkie placki wyszły ok.
Połącz mąki z solą i bardzo gorącą wodą (ważne!). Wyrabiaj ciasto ok. 3-5 min. Odstaw na 15 min. Rozwałkuj i piecz na suchej, dobrze rozgrzanej patelni z obu stron. Serwuj np. z mielonym mięsem, jajecznicą, omletem, kormą, pieczonymi warzywami (typowe dodatki), serem (fetą, Almette i in.), grillowanym kurczakiem, surówkami, sosami, itp.
Tradycyjnie powinno się po upieczeniu ułożyć placki nad otwartym ogniem by podgrzewane od spodu napełniły się powietrzem (wyglądają wtedy jak nadmuchane poduszki).
Ciasto na chapali można przechowywać w lodówce kilka dni. Przed rozwałkowaniem należy je doprowadzić do temperatury pokojowej.
Moje chapati z dodatkami:
Chapati orkiszowe z serem i suszonymi pomidorami
Chapati z Obozu Kuchni Artystycznej (z owocami, Nutellą, i in.)
Przepisy w których chapati sprawdziły się jako dodatek:
Mielona szynka z warzywami po prowansalsku
Sałata z suszonymi pomidorami i pestkami dyni
You know what, I’m very much ilnceind to agree.
[…] farsz do naleśników. Ale mięso i warzywa dobrze pasowały również do grzanek czosnkowych, chlebków chapati oraz […]
[…] śniadanieMojej fascynacji prażonymi pestkami dyni ciąg dalszy. I plackami chapati oraz naan. Tę jajecznicę przyrządził Artur. Muszę przyznać, że mu […]
[…] sałatki szopskiej. Jako dodatek, zmiast dość czasochłonnej pity, postanowiliśmy zrobić placki chapati. Powstało bardzo dużo wspaniałych wersji. Również słodkich. Wszytskie były […]
[…] tostyPrzekąskikuchnia:Fusionokazja:Pożywne śniadanieSmacznie i niedrogoetykiety:suszone pomidoryIndyjskie placki przyrządzone dla Błażeja, zaintrygowanego wpisem „Artystyczne chapati„. Ponieważ […]
[…] pierogowego. Niegdyś na rozgrzanym piecu chlebowym, dziś na patelni. Bardzo podobne do indyjskich chapati. Różni je jedynie rodzaj używanej mąki. Świetnie sprawdzają się jako dodatek do gulaszy typu […]
[…] serwowaliśmy z plackami: naan oraz chapati. Te ostatnie powstały w różnych wersjach: typowej, z mąki pszennej (50% pełnoziarnistej) oraz […]
[…] i smaż na niewielkim ogniu. Pod koniec smażenia dodaj suszone pomidory. Podawaj z pieczywem, plackami chapati/podpłomykami, szczypiorkiem lub odrobiną […]
[…] po prostu zmiksowany jogurt z wodą i cukrem lub solą (!). Niespulchniany indyjski chlebek to np. chapati (pieczony na suchej patelni) lub puri (smażony w głębokim tłuszczu). Dip z kolendrą to […]
[…] uczniom o tym, że z resztek ciasta pierogowego można zrobić placuszki zawane podpłomykami lub chapati (indyjski odpowiednich polskich podpłomyków). Lekcja absolutnie nie poszła w las bo dziś kilka […]