Bardzo lekkie placuszki, idealne dla osób dbających o linię. Z samych wartościowych składników – mąki pełnoziarnistej, białek (które zostały mi po brownies), chudej szynki, odtłuszczonego twarożku i warzyw. Czy to nie brzmi to jak kolacja idealna? Albo śniadanie?
- 1 szklanka mąki pełnoziarnistej
- 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 1 szklanka mleka
- 2 białka
- serek wiejski lekki*
- polędwica surowa, łososiowa, wędzony łosoś lub pstrąg
- ogórek zielony
- cebula
- sos vinaigrette lub ocet, cukier, sól i pieprz
- szczypiorek
Wymieszaj mąkę z proszkiem do pieczenia i solą. Dodaj mleko, ciągle mieszając by nie powstały grudki. Delikatnie wmieszaj ubite białka. Smaż placuszki na niewielkiej ilości tłuszczu lub bez tłuszczu. Podawaj z dowolnym twarożkiem, polędwicą lub łososiem oraz salsą ogórkową (pokrój ogórki w kostkę, połącz z posiekaną cebulką i sosem vinaigrette bądź odrobiną octu, cukru, pieprzu i soli). Całość udekoruj szczypiorkiem.
* w wersji mniej dietetycznej można użyć serek typu fromage lub Almette