Pełnoziarniste pankejki z twarożkiem i salsą ogórkową

Bardzo lekkie placuszki, idealne dla osób dbających o linię. Z samych wartościowych składników – mąki pełnoziarnistej, białek (które zostały mi po brownies), chudej szynki, odtłuszczonego twarożku i warzyw. Czy to nie brzmi to jak kolacja idealna? Albo śniadanie?

  • 1 szklanka mąki pełnoziarnistej
  • 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 1 szklanka mleka
  • 2 białka
  • serek wiejski lekki*
  • polędwica surowa, łososiowa, wędzony łosoś lub pstrąg
  • ogórek zielony
  • cebula
  • sos vinaigrette lub ocet, cukier, sól i pieprz
  • szczypiorek

Wymieszaj mąkę z proszkiem do pieczenia i solą. Dodaj mleko, ciągle mieszając by nie powstały grudki. Delikatnie wmieszaj ubite białka. Smaż placuszki na niewielkiej ilości tłuszczu lub bez tłuszczu. Podawaj z dowolnym twarożkiem, polędwicą lub łososiem oraz salsą ogórkową (pokrój ogórki w kostkę, połącz z posiekaną cebulką i sosem vinaigrette bądź odrobiną octu, cukru, pieprzu i soli). Całość udekoruj szczypiorkiem.

* w wersji mniej dietetycznej można użyć serek typu fromage lub Almette

Odpowiedz

Twój adres mailowy nie bedzie opublikowany.

Możesz użyć języka HTML w postaci takich tagów i atrybutów: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*