Wytrawne gofry z Rubinem i warzywami

Wiem, wszyscy lubimy słodkie gofry. Ale wierzcie mi, w wersji wytrawnej też smakują świetnie. Dziś podałam je z długodojrzewającym serem, surówką z kapusty pekińskiej oraz bakłażanem zgrillowanym w gofrownicy! Całość przegryzałam świeżymi warzywkami: rzodkiewką, ogórkiem, pomidorkiem i mieszanką kiełków na patelnię. Polecam!

Chrupiące wytrawne gofry

Ciasto na gofry:

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 4 łyżki oleju rzepakowego
  • 2 szklanki mleka
  • 2 jajka, żółtka oddzielone od białek

Sałatka z kapusty pekińskiej:

Pozostałe dodatki:

  • ser Rubin
  • bakłażan
  • rzodkiewki, ogórek, pomidory
  • mieszanka kiełków na patelnię

Gofry: Połącz mąkę z solą i proszkiem do pieczenia. Dodaj olej, mleko i żółtka. Dokładnie wymieszaj. Białka ubij na sztywną pianę, którą następnie delikatnie wmieszaj do ciasta. Wylewaj partiami na płyty rozgrzanej gofrownicy i piecz do lekkiego zrumienienia.

Sałatka z kapusty pekińskiej: pokrój drobno kapustę. Sos wiosenny wymieszaj z jogurtem naturalnym. Dodaj posiekany koperek oraz sól i pieprz do smaku. Połącz z kapustą.

Podanie: Podawaj gofry z serem Rubin, sałatką z kapusty pekińskiej i wybranymi (lub wszystkimi) warzywami. Bakłażan dopraw solą i pieprzem i zgrilluj przed gałożeniem na gofra.

Chrupiące wytrawne gofry

Chrupiące wytrawne gofry

Chrupiące wytrawne gofry

6 komentarzy

  1. […] W Krainie Smaku Kontakt + o mnieRSS 01/04/2014Gofry – przepis podstawowyw kategorii:DeseryNaleśniki i plackikuchnia:Międzynarodowaokazja:Kuchenny ekspresPrzyjęcie dla dzieciSmacznie i niedrogoDrukujPrzepis na gofry idealne, czyli smaczne i chrupiące. Podaję przepis na wersję słodką. Gofry na wytrawnie robi się tak samo, tylko należy pominąć dodatek cukru. Zapraszam m.in. na wytrawne gofry z Rubinem i warzywami. […]

Odpowiedz

Twój adres mailowy nie bedzie opublikowany.

Możesz użyć języka HTML w postaci takich tagów i atrybutów: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*